LBC Frakts satsning på att ställa om till en fossilfri fordonsflotta är ambitiös och det långsiktiga målet är att 70 % av alla fordon ska vara eldrivna senast år 2030. Är det värt det? Definitivt. När det kommer till ekonomi såväl som hållbarhet.
Utvecklingen av eldrivna fordon går snabbt. På bara ett par år har batteriernas kapacitet och bilarnas räckvidd förbättrats enormt, inte minst inom den tunga trafiken. Visst brottas branschen fortfarande med stora utmaningar som laddinfrastruktur och utbyggnad av elnätet, och ett kallt nordiskt klimat påverkar räckvidden när årstiderna skiftar. Men på det stora hela överväger fördelarna med elbilar nackdelarna, och på LBC Frakt är faktiskt våra barn och barnbarns framtid med i beräkningarna.
Miljö- och klimatpåverkan
Elbilar genererar inga utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser under drift, vilket kraftigt minskar transportsektorns bidrag till klimatförändringarna.
Sverige är perfekt för el
I Sverige kommer en stor del av elproduktionen från förnybara källor som vattenkraft, vindkraft och solenergi. Därmed blir koldioxidavtrycket från elbilar ännu lägre än i andra länder (där till exempel kolkraft används).
Lägre driftkostnader
Inköpspriset av elfordon är högre men driftkostnaderna är lägre. Över tid lönar det sig därför att köra på el.
Framtidssäkring
EU jobbar hårt för att minska unionens klimatpåverkan och för varje år skärps miljölagstiftningen och kraven på företag, som med CSRD: Corporate Sustainability Reporting Directive. LBC Frakts strategi är att ligga i framkant och agera i stället för att reagera. Tryggheten blir då större för både oss och våra kunder.
Bättre för alla
Elfordon är tysta och perfekta för transporter i tätbebyggda områden, inte minst nattetid. De är bekväma att köra och släpper inte ut avgaser – vilket alla i samhället vinner på.
På LBC Frakt satsar vi på en stor bredd av elfordon, för olika uppdrag och linjesträckningar. Vår minsta ellastbil är en Scania 25P 19 ton som kör för Bevego i Värmland och en av våra största är en Scania R400E på 68 ton som kör Karlstad-Norrköping med pant till Returpack och gods för PostNord och Bauhaus.
Däremellan har vi fyra eldrivna lastväxlare, tre anläggningsbilar och en flisbil där den senare ingår i TREE-projektet som undersöker hur skogsindustrin ska gå över till fossilfria transporter på ett effektivt sätt. För vår kund Tamro och olika distributionskunder i Kristinehamnområdet har vi en elektrisk skåpbil.
Satsar på 10 % elektrisk fordonsflotta innan årsskiftet
Under hösten kommer många fler elektriska lastbilar att levereras till LBC Frakts åkerier. En del av dessa ska användas till industripendling där stora mängder produkter transporteras från tillverkningsanläggningar till lager. Andra bilar blir fjärrfordon där vi på LBC Frakt kommer utmana oss själva i tunga och långa transportflöden för att se hur vi hanterar den sortens trafik. Även inom distributionstrafiken kommer nya fordon och vi hoppas att sammanlagt ha 24 elbilar i fordonsflottan innan årsskiftet, vilket motsvarar 10 % av alla våra bilar. Det hänger dock på att våra leverantörer lyckas hålla leveranstiderna och att det inte uppstår några störningar under tillverkningen.
För att stödja dessa transportlösningar fortsätter vårt dotterbolag Laddbolaget att bygga ny laddinfrastruktur på strategiska platser. Just nu har vi nio laddparker i drift och under 2024-2025 kommer ytterligare 4–5 anläggningar att färdigställas.
För frågor kring LBC Frakts satsning på elfordon kontakta vd Lars Reinholdsson på 054–688 521 eller lars.reinholdsson@lbcfrakt.com