Hur är det att köra långa sträckor med en ellastbil jämfört med en dieseldriven? Pontus Nilsson kör returpackbilen – en Scania R400E – mellan Karlstad och Norrköping ett par gånger i veckan. Så här tycker han att skiftet till ellastbil har gått.

Berätta lite om din erfarenhet som lastbilschaufför?
– Jag har kört lastbil sen 2018, innan dess körde jag buss. Att byta till lastbil är det bästa jag gjort, det är mycket roligare att köra. Under flera år körde jag flisbil och sen styckegods på Norge. På LBC Frakt började jag jobba för två och ett halvt år sen och kör för Sunnemo Åkeri.

Hur känns det att köra en eldriven lastbil jämfört med en traditionell dieselbil?
– Elbilen är mycket tystare och känns starkare. Den drar iväg på ett annat sätt då accelerationen känns mycket mer.

Vad har varit den största överraskningen med elbilen?

– Räckvidden. När jag först hörde att vi skulle köra elbil blev jag livrädd att vi inte skulle komma någonstans, så jag är positivt överraskad över hur långt man kommer. Sen får man tänka sig för hur man kör. Det går inte att skicka bilen var som helst, utan vi har en speciell rutt vi åker. När jag kommer ner till Norrköping är det cirka sju mils räckvidd kvar, sen måste jag stanna och ladda. Så elbilen är mer begränsad än en dieselbil och kräver mer försiktighet, men hittills har jag alltid kommit fram.

Finns det några särskilda fördelar du har märkt?
– Den är väldigt tyst. Det dundrar inte lika mycket som tidigare.

Hur fungerar det med själva laddningen? Går det smidigt eller är det bökigt?
– Laddningsmöjligheterna i Norrköping är bra. När jag kommer ner brukar jag ladda 30 till 40 minuter och passar på att äta lunch då. Sen lossar jag lasten och åker till Bauhaus för att lasta nytt. Under tiden vi lastar kan bilen stå och ladda en till två timmar.

Hur har den eldrivna lastbilen påverkat din arbetsmiljö?
– Eftersom den måste laddas med jämna mellanrum går det inte att stressa, så jag blir lugn av att köra den. Och så är den ju tyst också.

Hur viktigt är det för dig att köra ett fordon som är mer miljövänligt?

– Det viktigaste är att det ska vara gott att åka och att allt funkar som det ska. Och det går över förväntan.

Har du märkt någon skillnad i hur andra trafikanter eller kunder reagerar på att du kör en ellastbil?
– Efter vägen är det ingen som märker att det är en elbil, utan det är först när jag kommer till terminalen. Då brukar det vara andra chaufförer som frågar hur långt man kan köra med den.

Tror du att fler chaufförer kommer att vilja köra eldrivna lastbilar i framtiden?
– Många säger att elbilar är leksaker och att de skulle sakna dieselljudet, för ”det ska låta när man kommer fram”. Men absolut att många kan tänka sig att köra, och jag tycker att alla borde testa.

Om du fick ge ett råd till andra förare som funderar på att köra elbil, vad skulle det vara?
– Testa. Tycker du om att köra lastbil tycker du om att köra elbil.

Scania R400E. På lastbilen står det Pantamera och Tack för att du pantar!

Snabbfakta om Scania R400E
Totalvikt: 68 ton
Motor: 400 kW
Batterikapacitet: 628 kWh
Räckvidd: 25-30 mil
Kund: Returpack i Norrköping, Postnord och Bauhaus. Bilen kör till Norrköping med pant och har med sig leveranser från Bauhaus i Norrköping till varuhuset i Karlstad.
Kul att veta: I och med att den här bilen togs i drift blev alla Returpacks transporter i Sverige fossilfria och de satsar nu på att bli emissionsfria.