Vad är för– och nackdelarna med att köra lastbil som går på el? Det vet Per Eriksson som var först ut i Värmland med att köra eldriven lastbil. Och Emil Andersson som dagligen kör flak till och från värmländska återvinningscentraler med en av våra ellastväxlare.
På Texas Åkeri och Entreprenad, där både Per och Emil jobbar, är hållbarhet viktigt. Hälften av deras lastbilar går på fossilfria drivmedel, fyra på el och två på etanol. Dessutom var åkeriet först ut i Värmland med en helt elektrifierad tung lastbil som togs i bruk redan i oktober 2021. Den heter El -Louise, kör varor åt Bevego och är Sveriges första serietillverkade helt elektrifierade tunga lastbil från Scania.
Snabbfakta om El -Louise:
Modell: Scania P25
Totalvikt: 19 ton
Maxlast: 6,7 ton
Motor: 230 kW
Batterikapacitet: 300 kW
Räckvidd: Upp till 25 mil
Per utför huvuddelen av sina körningar i Karlstad med en radie på tre mil. En gång i veckan går färden till Arvika och ibland transporterar han varor mellan Karlstad och Kristinehamn.
Att köra ellastbil – första generationens batterier
När Per fick El-Louise var det första gången han körde ett eldrivet fordon.
Det var bättre än jag trodde. Helt fantastiskt vad tyst och gött det är. Och den är snabb upp i fart också, säger Per och ler.
Per förklarar att det var lite nervöst i början. För att han inte visste hur lastbilen skulle fungera i olika väderförhållanden, att det bara fanns en laddstolpe för lastbilar i Värmland och att laddstolpen var ny, den första i Sverige för tunga lastbilar.
Jag har inte haft något strul med lastbilen. Den går som en klocka. Däremot var det en del problem med laddstolpen i början men jag hade bra hjälp från supporten i Göteborg, berättar Per.
Från och med första turen med El-Louise har Per fört dagbok över väderförhållanden, hur många kilometer han har kört, antal stopp och batteristatus. Dagboken visar att batterierna håller lika bra idag som när han fick lastbilen för drygt tre år sedan. Det är ingen skillnad.
Ellastbil vs diesel: Så tycker chaufförerna
Emil Andersson har jobbat med att köra lastväxlare på Texas åkeri & Entreprenad i fem år. Sedan september 2024 kör han en elektrisk lastväxlare med släp och uppdraget är att hämta och lämna flak på kommunernas återvinningscentraler.
Vad är skillnaden med att köra en elektrifierad lastväxlare mot att köra en på diesel?
Det är så lugnt och tyst. Jag hör bara vindsusen. Dessutom går rangeringen mycket snabbare och jag slipper använda arbetsvarv eftersom lastbilen hanterar det automatiskt. Sedan jag började köra på el har jag blivit mycket lugnare som person och mindre stressad på grund av arbetsmiljön. När jag körde på diesel kom jag ofta hem med huvudvärk på grund av motorljudet.
Emil berättar att han troligen inte vill köra diesel efter det här. Detsamma säger Per. När El-Louise varit inne på service har han kört en diesellastbil och då har han stört sig på ljudet.
Snabbfakta om ellastväxlaren:
Modell: Volvo FM Electric
Totalvikt: 28 000 kg
Maxlast:12 835 kg
Motor: 600 kW
Batterikapacitet: 540 kW
Räckvidd: 30–40 mil
Hur laddar vi våra ellastbilar?
När Per kommer in med lastbilen efter en dag på jobb brukar han ladda en kort stund för att komma upp i cirka 50 %. På morgonen laddar han en timme under morgonmötet för att lastbilen ska vara fulladdad när han ger sig ut på vägarna.
Väderförhållanden och hur tung last han har med sig påverkar hur ofta lastbilen behöver laddas. Om det är kallt eller dåligt väder när Per åker till Arvika behöver han även ladda en stund på Laddbolagets laddstation.
Den möjligheten hade han inte första året med ellastbilen, då det endast fanns en laddstolpe på Lovartsgatan i Karlstad.
Det är tur att vintern som var nu 2023/2024 inte kom första året jag hade ellastbil. Då hade jag inte kunnat ta turen till Arvika, berättar Per.
Enda nackdelen som Per upplever med att köra på el är att han inte kan ladda överallt i Värmland. På grund av det har han fått tacka nej till en del körningar. Ett problem som de nyare lastbilarna med längre räckvidd inte har.
Emil depåladdar lastväxlaren på natten och en timme per dag, en halvtimme vardera vid frukost och lunch. Han berättar att han kan köra den utvändiga rundan till återvinningscentralerna Hammarö, Molkom, Vålberg och Väse med full last utan att behöva ladda emellan.
Här finns en film med Emil, Per, El-Louise och ellastväxlaren: De kör LBC Frakts ellastbilar
Har du frågor om elektrifierade lastbilar eller om laddning för tung trafik? Kontakta LBC Frakts vd Lars Reinholdsson på 054 – 688 521 eller lars.reinholdsson@lbcfrakt.com.