LBC Frakt vann den gemensamma upphandlingen som skedde förra året tack vare satsningen på elfordon. Nu har transporterna kommit i gång och tre lastbilar kör varje dag insamlat material från olika återvinningscentraler i kommunerna till återvinningsanläggningar i Karlstad-området. I uppdraget ingår också interna transporter inne på Hedens värmeverk. 

Till uppdraget har tre nya helt elektriska lastväxlare köpts in av Texas Åkeri & Entreprenad AB. Det är Volvo FM Electric-lastbilar med axelkonfigurationen 6*2 och batterier på 540 kWh. Med tre elektriska motorer har varje lastbil en total effekt på 490 kW. Storleken på flaken varierar från 5 kubik upp till 35 kubik.

Lastbilarna rör sig i ett område som ramas in av Vålberg i väst, Väse i öst, Molkom i norr och Skoghall i söder. För att säkerställa att lastbilarna alltid kan laddas har LBC Frakts dotterbolag Laddbolaget byggt laddparker i Bråtebäcken utanför Karlstad, vid terminalen på Lovartsgatan 3 och i skrivande stund håller en helt ny laddpark på att byggas på Skoghall. Den blir klar under oktober och ger LBC Frakt stor trygghet då det kommer finnas en överkapacitet på laddinfrastruktur i området. Om strömmen av någon anledning skulle slås ut vid en anläggning så kan lastbilarna ladda vid en annan.

Satsningen på elfordon gynnade som sagt LBC Frakt vid upphandlingen eftersom Karlstads Energi och Hammarö Energi också strävar mot minskade klimatavtryck.

Det är jättekul att våra lokala energibolag vill satsa på elbilar, precis som oss. Hållbarhetstänket förenar oss och tillsammans kan vi göra verklig skillnad i närmiljön med renare luft och minskat trafikljud, säger Britt Gustafsson, trafikchef på LBC Frakt.

Uppdraget sträcker sig till och med augusti 2030 med eventuell förlängning på 1+1 år.

För mer information om uppdraget och de nya ellastbilarna kontakta Britt Gustafsson på britt.gustafsson@lbcfrakt.com eller 054-688 507