Elmia lastbil är en mässa i Jönköping som pågår under fyra dagar. Här samlas hela branschen för att mötas kring dagens och framtidens frågor om transport, distribution och logistik. Och såklart för att få se och visa upp tunga fordon.

Under onsdagen medverkade LBC Frakt i TREEs seminarium som hölls i Scania Groups monter. Vår VD Lars Reinholdsson deltog i ett panelsamtal som handlade om utmaningar och möjligheter kopplade till elektrifieringen. Infrastrukturminister Andreas Carlsson avslutade samtalet och sedan visades två av TREEs första elektrifierade fordon upp. En av dem var LBC Frakts flisbil.

Senare var Lars med på seminariet Nyckeln till elektrifieringen, som Volvo, Scania och Mercedes anordnade tillsammans. Där delade han med sig av sina erfarenheter av omställningen och vad man ska tänka på som ny på elektrifieringsresan.

Lars deltog även i ett seminarium, anordnat av Volvos Trucks Sverige, där några av landets större åkerier delade med sig av sina erfarenheter om laddning och vad ett åkeri behöver tänka på när man ska etablera och drifta laddinfrastruktur.  Där framkom att man behöver satsa på laddningen framför bilen, att ju fler som kan dela på laddinfrastrukturen desto lägre blir kostnaden för alla och att omställningen är nödvändig.

Ett transportbolag som inte är hållbart kommer inte att finnas kvar. Det är ren självbevarelsedrift att ställa om, säger Lars Reinholdsson, VD på LBC Frakt i Värmland.

Så är det att köra en elektrifierad lastbil

Johan Löwenhamn, åkerichef på LBC Frakt, deltog under onsdagen i ett panelsamtal i Scanias monter. Där fick han svara på frågor om elektriska fordon utifrån sin roll som chaufför.

Johan berättade att han i början, de första tio månaderna upp till ett år, upplevde räckviddsångest. Den berodde främst på att han inte visste hur mycket el lastbilen drog under olika väderförhållanden och med olika mycket last. Räckviddsångesten har minskat betydligt i takt med att han lärt sig hur mycket el som behövs under en arbetsdag.

Eftersom Johan främst kör material till och från LBC Frakts bergtäkt i Bråtebäcken så laddar han där. Under natten använder han depåladdare och vid frukost- och lunchrasten använder han snabbladdare.

Jag känner mig framför allt mycket lugnare som förare och är inte lika trött när arbetsdagen är slut som när jag körde diesellastbil. Ljudnivån är mycket bättre i en elektrifierad lastbil och man slipper avgaserna. Det är även positivt för de som jobbar i schaktet och för grävmaskinisternam, berättar Johan Löwenhamn, åkerichef på LBC Frakt i Värmland.

Lastbilen och släpet som Johan kör till vardags fanns med i Istrails monter. Utöver tidigare nämnda fordon visade vi upp ett 34 meters ekipage i VAKs monter och ett skåpsläp i NTMs monter.

Vill bidra till omställningen

Den främsta anledningen till att LBC Frakt deltog på Elmia i år var för att dela med sig av kunskap och erfarenheter kring elektrifiering. Företaget är på många sätt en föregångare i branschen. Genom att berätta om vad man har gjort, hur det är att köra elektrifierade fordon och dela med sig av sina lärdomar, vill LBC Frakt bidra till omställningen.

Elmia Lastbil är ett viktigt forum för oss. Här får vi möjlighet att dela med oss av vår omställningsresa och visa att steget till att elektrifiera sin fordonsflotta inte är så stort som många tror. Det är kul att vi får så mycket utrymme och att många refererar till LBC Frakt som ett gott exempel, säger Anders Lööf, logistikchef, LBC Frakt i Värmland.

Har du frågor om elektrifiering och laddinfrastruktur? Välkommen att kontakta LBC Frakts VD Lars Reinholdsson på 054–688 521 eller lars.reinholdsson@lbcfrakt.com